Kontakt

Roskildereje / Palaemon adspersus
Job:
Størrelse: 3 - 7 cm

Links

Anden information

Anden information:

Vidste du… Denne berømte reje lever mellem ålegræs i beskyttede vige og bugter i fjorden men også i resten af Danmark. Føden består af plantemateriale og smådyr. De er meget velsmagende og bliver lyserøde ved kogning”

Kendetegn:
Roskilderejen har fem par brystlemmer, det forreste par har små klosakse. Alle lemmepar, som sidder foran de fem par brystben, fungerer som mundlemmer, der udelukkende benyttes til at fastholde og tygge føden. Kropsbenene er udviklet til svømmeben. Farven varierer stærkt, alt efter baggrunden. Den er lige fra næsten gennemsigtig gullighvid med sorte prikker til mørkt rødbrun.

Størrelse:
Roskilderejen kan blive op til 7 cm (3 år). Hunnerne er større end hannerne.

Levested:
Roskilderejen lever på tang og især på ålegræsbevokset bund. Om sommeren går rejen ind på lavt vand (2-3 meter), men i juni foretrækker de rognbærende hunner lidt dybere vand (3-6 meter). Vinteren tilbringes på dybere vand (3-6 meter) for at undgå kulden, men alligevel dør en stor del af bestanden i strenge vintre, således faldt det årlige udbytte i løbet af isvintrene 1940-42 fra 260 til 50 tons. Sæsonvandringerne giver mulighed for at fange rejerne, men betyder samtidig, at der i begrænsede perioder fanges få rejer.

Føde:
Roskilderejen lever af mikroskopisk plankton, andre krebsdyr og ådsler.

Kønsmodning:
Roskilderejen starter sin gydeperiode, når vandtemperaturen stiger i maj måned, selve gydningen foregår fra midt i maj til midten af august. De største hunner kan bære op til 2.500 æg under halen. Roskilderejen gyder i en til to og sommetider tre omgange.

Sæson:
Fiskes fra forår til efterår.