Kontakt

Brisling / Sprattus sprattus
Job:
Størrelse: 10-14 cm

Links

Anden information

Anden information:

Vidste du… at brislingen kendes fra silden på sin skarpe bug, deraf også kælenavnet “Skarpsild”. Brislingen bliver ikke så stor som silden men som den er den stærkt efterstræbt af rovfisk såsom havørreder, torsk og pighvarre”

Lignende arter:
Østersøsild

Udseende:
Lige som alle andre medlemmer af sildefamilien har brislingen ingen sidelinje. Skællene falder let af. Snuden er lidt kortere end hos Østersøsilden, som giver Brislingen et mere strømlinet udseende. Øjnene er lidt mindre end hos Østersøsilden. Begge arter har en køl af skæl langs bugen. Den føles nemt ved at stryge fingeren efter bugen fra hale til hoved. Disse skæl er meget skarpere hos Brislingen end hos Østersøsilden. Størrelsen er også en god vejviser: fisk over 17 cm er næsten stensikkert Østersøsild. De to er bedst adskilt af positionen af bugfinnerne, som er på højde med, eller lettere foran begyndelsen af rygfinnen på Brislingen, længere tilbage på Østersøsilden.

Farver:
Siderne er sølvfarvede, ryggen næsten sort, længere nede dybt blålig. Ryggen på Østersøsild er almindeligvis mere grønlig.

Formering:
Gyder om sommeren ude på den åbne Østersø. Rognene flyder og må have et saltindhold på mindst 0,6 % for at udvikle sig, hvilket begrænser formeringen til Finlands sydvestlige kyst.

Føde:
Plankton.

Udbredelse og levesteder:
Almindelig på åbent hav omkring Ålandsøerne, Finlands sydvestlige kyst og den vestlige Finske Bugt. Mindre almindelig i den østlige del af Finske Bugt. Sjælden i nordlige Botniske Bugt. Flytter sig almindeligvis til hvor vandet er varmere. Stor stimer æder plankton på åbent hav. Bestandens størrelse varierer meget. Der er rigeligt af den i finske farvande, når bestandens størrelse falder finder Brislingen føde nok længere sydpå og besøger ikke så ofte finske farvande.